№14 Яблучний оцет

Яблучний оцет

Є кілька рецептів приготування яблучного оцту. Найпростіший: під час чищення яблук шкірки й серединки від них укласти у трилітрову банку, залити охолодженою кип’яченою водою, всипати столову ложку цукру, зав’язати марлею, складеною у кілька шарів. Поставити на сонце або біля батареї чи плити. Коли перебродить, відцідити, перелити у пляшки, закоркувати.

Яблучний оцет –  ліки від багатьох хвороб, адже кислого середовища бояться як мікроби й віруси, так і гриби. Він помічний при грипі: столову ложку оцту та чайну ложечку меду на склянку охолодженої кип’яченої води випити на ніч. У літературі є дані, що його боїться грибок на ногах та п’яткова шпора: одна третина оцту, дві третини теплої води – приймати ножні ванни щовечора. Від утоми ніг допомагає ванночка з теплої води, в яку треба влити три-чотири столові ложки яблучного оцту та чайну ложечку меду.

 

Букети стоятимуть довше

Жоржини

Зрізайте, коли квіти розкрилися повністю або на 2/3. Кінці стебел облийте окропом або обпечіть. У воду  додайте трохи оцту. В порожнисте стебло можна вставити ватяний гніт. Квіти добре побризкайте водою.

 

Хризантема

Виламують  при повному розкритті суцвіть. Кінець стебла розщепіть на 5-10 см або розбийте. Нижнє листя  видаліть. Оживити зів’ялі квіти можна, поставивши гілки у гарячу воду, додавши 1,5-2 чайні ложки цукру. Треба витримати квіти, поки вода зовсім не захолоне, а потім поновити зріз та поставити у ємність з холодною водою.

         Підготувала кандидат біологічних наук Зоя БЕРЕСТ

Яндекс.Метрика
.Metrika counter -->