№18 Хвороби малини

Хвороби малини

Пурпурова плямистість малини (дідімелла), антракноз, сіра гниль – хвороби, які часто уражають малину.

Дідімела або лілова плямистість уражає стебла біля їх основи та в місцях прикріплення черешків до стебел. У цих місцях утворюються невеликі фіолетово-бурі плями. Пізніше вони стають пурпуровими або коричнюватими чи червонувато-ліловими, розпливчастими, а згодом буро-коричневими зі світлішою серединою, на якій з’являються темно-коричневі та чорні горбочки зі спорами. Поверхня кори розтріскується, відстає, й до осені плями окільцьовують увесь пагін. Хвороба може викликати масову загибель пагонів та бруньок, особливо взимку. При ураженні листків на них утворюються коричнево-чорні плями, які розташовані ближче до верхівки листка та на головній жилці у вигляді трикутника.

Антракноз малини – найбільш розповсюджена та шкодочинна форма захворювання викликає враження стебел та молодих пагонів, у результаті чого ягоди лишаються недорозвинутими, а пагони часто відмирають. На пагонах хвороба проявляється у вигляді округлих або овальних різко окреслених плям (виразок). Спочатку вони фіолетові, потім сірі з червонувато-бурим або червонувато-ліловим обідком. За сильного ураження плями зливаються, з’являються поздовжні тріщини, кора набуває вигляду товстої коричневої корости з покритою виразками поверхнею. Плями можуть утворюватись на черешках та жилках листків, і листки лишаються недорозвиненими, скручуються та дочасно обпадають. На платівці листка плями дрібні, у вигляді крапок, білувато-сірі з пурпуровим обідком. Збудник зимує в уражених пагонах та листках. Особливо сильне ураження спостерігається у вологі роки, в загущених посадках, при внесенні великих доз азотних добрив.

Для запобігання хворобам використовуйте здоровий посадковий матеріал, вирізайте пагони малини, що відплодоносили, та спалюйте їх. Зниження захворювання спостерігається при весняному (до розпускання листя) обприскуванні 5% сечовиною, позакореневому підживленні в період бутонізації 0,5% сечовиною, обприскуванні 1% бордоською рідиною до цвітіння та після збору врожаю.

Сіра гниль уражає листки, бутони, квіти, плодоніжки, ягоди та нижню частину пагонів. На платівках листків з’являються мокнучі плями, черешки листків та квітконоси буріють, мокнуть. На ягодах спочатку з’являється бура пляма, яка швидко розростається. Зелені ягоди буріють та всихають. У вологу погоду хворі органи вкриваються сірим пушком конідіального плодоношення гриба. Збудник зимує у формі склероциїв – чорних утворень на рослинних рештках, гнилих ягодах, хворих плодоніжках, а також у формі міцелію – в старих коричневих черешках та платівках листків. Збільшується захворюваність малини у вологі роки.

Щоб зменшити ураженість, видаляють старі пагони та листя. Не слід вносити підвищені дози азотних добрив. Потурбуйтесь, щоб посадки не були загущеними, добре продувалися вітром. Під час збору врожаю видаляйте хворі ягоди, квітконоси, листки.

Яндекс.Метрика
.Metrika counter -->