маловідома Київщина

Обуховичі славляться на весь світ рушниками, а ще — пирогами з маком і сирниками

Здавна у селі діяв цех ручного ткацтва. Працювало там чоловік двадцять. Ткали рушники, серветки, скатерті, килими. Рушники ткали червоні й білі з яскравими поліськими візерунками. Ще донедавна молодята звідусіль приїздили в Обуховичі по весільні рушники. Червоний клали під ноги, а на білому підносили хліб-сіль. Дістати ці рушники було непросто. Все забирали до Києва, Москви, а звідти — на експорт, за кордон. Обуховицькі рушники й килими бачили й цінували навіть у далеких Америці та Японії. Хоча ткацтво в селі вважалося звичайною домашньою роботою, яку мусила вміти виконувати кожна хазяйка...

З Обуховичами пов'язана й знаменита династія Вересів. Ганна Верес, яка жила і працювала в селі, стала народним художником України. Донька Ганни Верес, Валентина, окрім рушників та панно, створює ткане вбрання, вводячи елементи ви­шивки. Вона — заслужений ху­дожник України, проживає в Києві. Її донька Олена — художниця перебірного ткацтва. Роботи династії Вересів експонуються в багатьох музеях України.

На жаль, донині мистецтво ткацтва в Обуховичах не збереглося. — Сировини не стало та й молодь цим не цікавиться, їде в місто на заробітки, — каже Ольга Бондарєва, в якої днями ми побували в гостях. Ольга Бондарєва — ткаля в третьому поколінні, майстриня декоративного мистецтва. Не злічити, скільки краси створили її руки. Роботи майстрині вирізняються стрічковими композиціями, в основі яких лежить простий геометричний орнамент, складений із прямокутників, ромбів, хрестів та крапок. До базових червоного, чорного та білого кольорів часом додавалися жовтий, синій та зелений. Саме такі барви мають доріжки та килимки, виткані нею. Вона —  заслужений майстер народної творчості України. Має державні нагороди.

Зараз 79-річна Ольга Кири­лівна вже не тче, натомість дуже гарно вишиває. А ще — готується до великодніх свят. Пасок пектиме, як завжди, багато, щоб і до церкви, і собі, і дітям, і людям…

Саме вона й поділилася своїми кулінарними секретами.

 Паска

Беру 3 л молока, літрову банку цукру, 12 яєць, 2 пачки маргарину, дріжджів 200 г, муку беру на око — десь 3 кг. Замішую тісто і печу.

Сирники

А сирники роблю так. 1 кг сиру, 8 яєць, дрібку солі, соди, цукру за смаком, десь зо 2 склянки борошна. Це — для тіста. А начинку роблю так: 0,5 кг сиру, 2 яйця, 0,5 склянки цукру. Виробляється все це і печеться як звичайні пиріжки. Потім пиріжки складаю в каструлю, заливаю сметаною і додаю вершкового масла. Ставлю в духовку хвилин на 20. Подаю до столу гарячими. Це — дуже смачно.

Пироги з маком

Те ж саме, як і на паску, тісто розкачується, на нього кладеться розтертий з цукром мак, завертається рулетом і ріжеться на пиріжки

Яндекс.Метрика
.Metrika counter -->